Un producte que agrada a tants consumidors com és el bacó, pot ser més complex d’identificar del que sembla. Si volem gaudir al màxim d’aquest aliment, abans cal que estiguem assabentats de les diverses varietats que presenta la gamma.

Bacó de motlle o reconstruït

Tot i viure sota el pseudònim de bacó de motlle o reconstruït, aquesta tipologia sembla bacó, però no ho és. La seva elaboració parteix de tallar la pell del porc a una mida estàndard i deixar-la ben repartida al fons del motlle. A continuació, s’omple la resta d’aquest amb carn prèviament macerada, que ha absorbit gran quantitat d’aigua, additius i aromatitzants durant el procediment anterior. Per últim, abans d’extreure’l del motlle, es premsa i es passa a la caldera per coure’l.

Bacó curat natural

Però, ull! És realment complicat trobar algú que no gaudeixi amb un bacó de qualitat com és el bacó curat natural. Per a aconseguir un producte exquisit, cal agafar la peça de bacó sense pell ni costella i afegir-hi sal i espècies en sec, mai aigua. Tot seguit és convenient salar-la en sec i deixar-la reposar en una nevera durant una setmana abans de treure-li l’excés de sal. L’últim pas és introduir la peça en un assecador lliure d’humitat durant un mes a baixa temperatura. D’aquesta manera, obtenim el gust i la textura que tots anhelem a l’hora de consumir aquest producte. Després d’aquest procés d’elaboració tan cuidat, assolim la millor versió d’aquest aliment.

Bacó semicuit

El bacó semicuit, en canvi, consta d’un procés d’elaboració menys laboriós, és per això que no és un producte tan valorat com l’anterior. És la versió més popular. Aquest, consisteix a agafar la peça fresca de bacó amb pell i sense costella per a macerar-la, ja sigui amb el mètode d’immersió, o bé, amb el d’injecció. La tècnica més habitual —per la seva senzillesa i el seu baix cost— consisteix en submergir la peça en un bany ple de salmorra fins que aquesta no pugui absorbir més. A continuació, es courà el bacó perquè emulsioni amb la salmorra, retenint l’aigua i, per tant, guanyant pes.

Sense cap mena de dubte, a partir d’avui sereu més selectius amb el bacó, però recordeu que el coneixement us ajudarà a ser conscients sobre què consumiu a més de gaudir d’un producte de qualitat!