Secret, lagarto i ploma ibèrica

Sens dubte, algunes de les peces del porc ibèric que no poden faltar a cap carta de restaurant. Però ja saps exactament què són?

Secret ibèric

No cal ni presentar-lo. No hi ha carta de restaurant sense un plat de secret ibèric. Es tracta d’un tall que es treu de l’extrem superior de la falda, és a dir, a prop del cap de llom. És molt saborós i a la vegada té un perfecte equilibri de grassa infiltrada. La manera que es presenta en la majoria de les ocasions és en una cocció que passa per la planxa però, amb imaginació, també el trobem altres plats com hamburgueses o fins i tot acompanyant a arrossos o altres plats, ja que aporta molt de gust i personalitat.

Lagarto ibèric

És normal que mai hagis sentit a parlar d’aquesta peça però t’assegurem que és un tall de carn exquisit. Es troba entre les costelles i el llom de porc, és una peça que és molt magra i gustosa. El seu nom fa referència directament a la forma de la peça, allargada amb tires de 2 a 4 centímetres de gruix.
En cuina, és una part utilitzada des de fa temps en guisats i en elaborats, però és relativament recent la seva utilització com a peça estrella del plat. Per la presentació demana cuinar-lo a la planxa acompanyat amb sal gruixuda, per ressaltar el seu sabor. Malgrat tot, és una carn fàcil i versàtil per ser guisada.

Ploma ibèrica

Si el secret és deliciós, la ploma s’endú moltes vegades el prestigi entre les peces del porc ibèric. És doncs una peça molt apreciada, més si tenim en compte que cada animal només ofereix dues plomes entre les espatlles, és a dir, uns 80 o 100 gr. de carn.
Com que és un muscle poc treballat, posseeix un perfecte equilibri entre la carn magra i les vetes de grassa. Com totes les peces ibèriques amb nom propi, a l’hora de cuinar-la es prefereix la planxa. En aquesta ocasió, s’opta per segellar la carn presentant el contorn una mica torradet.