La barbacoa és la gran protagonista dels dinars amb amics, trobades familiars o els dinars d’empresa. Si et toca ser el cuiner, no pateixis, et donem uns consells per convertir-te en el mestre de les barbacoes. No n’hi ha prou en comprar carn i carbó, hi ha una feina prèvia que agilitzar l’espera i faràs que els teus amics i familiars es llepin els dits.

Passos a seguir per cuinar la carn a les graelles

Quantitat de carn

Quantes persones vindran a la barbacoa? És important saber-ho per la quantitat de carn que has de comprar. Calcula una mitjana d’uns 350-400 gr. de carn per persona, entre el xoriço, la cansalada, la botifarra, les aletes de pollastre, mitjanes, hamburgueses o els entrecots, el tipus de carn va al gust del consumidor. Per exemple, per a 10 persones, seran necessaris entre 3,5-4 kg. de carn.

Les brases perfectes

Les brases han d’estar ben enceses, blanquinoses o grises i la graella no ha d’estar molt prop de les brases. La carn s’ha de fer lentament fins que estiguin al punt. Si no ho fem així, la carn es cremarà massa per fora i quedarà crua per dins.

El carbó per les brases

El carbó és la millor opció per fer la barbacoa, ja que les brases duren molt i mantenen una potència constant. En canvi, les barbacoes de branques o sarments requereixen una contínua alimentació per seguir fabricant brases i s’ha de vigilar per evitar les flames que podrien socarrimar la carn.

Preparació de la carn

Preparar la carn és el secret per aconseguir una barbacoa perfecte! És molt important tenir la carn a temperatura ambient com a mínim una hora abans de posar-la a les brases. Pots tenir la carn a prop de les graelles perquè les peces vagin suant, però no les posis al foc mentre es van fent les brases.

Tota la carn al foc

Cuinar carn a la barbacoa requereix el seu temps. Col·loca les peces a la graella i deixa que es facin lentament. A les zones més allunyades de les brases pots anar posant les pròximes peces que vagis a cuinar. No toquis la carn ni li donis voltes contínuament. Deixa que es vagin fent i dóna’ls la volta només quan ja estiguin al punt. Comença amb xoriços, cansalades i botifarra, i prepara les peces de pollastre i els pinxos. A mesura que les vagis traient, col·loca les peces més grans, que necessitaran més temps.

La sal i les espècies

No posis sal a la carn abans de posar-la a la barbacoa. És preferible salar la carn un cop estigui feta. Així la carn conservarà el seu suc i quedarà més saborosa. Si vols aromatitzar la carn, pots ficar alguna herba aromàtica com romaní o farigola perquè li donin un toc a la carn.

Apagar de brases i netejar

Quan acabi la barbacoa, s’ha d’apagar bé el foc. Encara que les brases semblin mortes, probablement encara tenen calor. Si la barbacoa té tapa, podem deixar-la posada per ofegar el foc. Si no, hem d’apartar el carbó i llenya que no s’hagin cremat i esperar que s’apaguin les brases. És millor no apagar el foc amb aigua. La neteja de la graella és un altre tema important. Aprofitant que encara té una temperatura elevada li podem passar un fregall metàl·lic per deixar com a nova, ja que calenta és molt més fàcil netejar-la.