Molts de vosaltres ja heu fet la primera calçotada de l’any i de ben segur que no serà la darrera. Des de Carns Milà us volem aconsellar tot allò que heu de tenir en compte perquè la calçotada sigui tot un èxit i els convidats us acabin felicitant.

Què necessitem per fer una calçotada

Primer de tot hem de fer flama (pels calçots) per passar a una bona brasa (per la carn). No entrarem a la discussió de quina quantitat de calçots per persona (entre 15 i 25 és el més consensuat). Recordeu fer servir sarments per fer flama i una bona llenya, ja que aportarà matisos importants.

Un cop tinguem flama, agafem els calçots, tallem les puntes de les arrels i els posem sobre les graelles. Coure’ls banda i banda fins que veiem que queden negres i estan tous per dins. Agafem diaris i els emboliquem perquè no perdin l’escalfor. Pel que fa a la salsa, si no us voleu passar una bona estona a la cuina, hi ha diferents marques al mercat que es poden arreglar amb una mica d’oli i vinagre, això dependrà de cada paladar.

A part d’una bona brasa i uns calçots de qualitat, la carn és el gran acompanyant, per tant, no pot faltar per una calçotada tradicional:

  • Xai.
  • Botifarra crua.
  • Cansalada.
  • En aquest punt podem afegir totes les variacions d’elaborats (xistorra, morcilla…) que puguem imaginar, però que no són indispensables per una calçotada tradicional.

Al marge queden les verdures per fer-ne escalivada, les escarxofes i els fesols d’acompanyament. Cal recordar que un cop cuita la carn, podem amanir-la amb un bon oli d’oliva verge extra de temporada, és un petit truc per donar-hi una textura més bona. Així com tenir una selecció de sals per acabar-ho d’arrodonir.

I si fem una calçotada versionada?

De calçotades se’n fan vàries durant la temporada, així que podem afegir variacions que agrairan els nostres convidats. Així doncs, ens atrevim canviant la carn a la brasa que fem habitualment amb unes mitjanes de vedella gallega, angus o fins i tot un tomahawk*?

*Una mitjana amb tot l’os de la costella, amb una forma similar a una destral, d’aquí el nom. Sol tenir 5 centímetres d’ample i pesar entre un quilo i mig i dos quilos. Perfecte per fer a la brasa/ barbacoa.